Știri

Conferință „𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗮. 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻ţ𝗲 𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹𝗲“ la Muzeul Olteniei din Craiova

Specialişti în arheologie, istorie şi numismatică, se reunesc  la 𝗖𝗿𝗮𝗶𝗼𝘃𝗮, î𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮 𝟱-𝟳 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟮, pentru a participa la cea de-a XI-a ediție a simpozionului „𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗮. 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻ţ𝗲 𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹𝗲“. Conferinţa, organizată de Muzeul Olteniei cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, este împărţită în patru secţiuni – Preistorie, Arheologie şi Istorie Antică, Numismatică şi Istorie medievală, modernă şi contemporană.

Totodată, vor avea loc și alte importante evenimente culturale în debutul conferinței, precum vernisajul expoziției temporare „Din secretele pieselor de patrimoniu”, realizată de către Laboratorul de Restaurare-Conservare al Muzeului Olteniei, dar și mai multe lansări de carte.

 În ceea ce priveşte conţinutul conferinţei, aceasta le va oferi participanţilor posibilitatea să afle ultimele rezultate ale cercetărilor arheologice realizate pe cele mai importante şantiere din țară, dar și cele mai noi descoperiri din domeniile istorie și numismatică. Sunt prezenţi la lucrări academicieni, cadre universitare, cercetători, arheologi şi istorici de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea din Craiova, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ din Bucureşti, Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” din Craiova, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Banatului din Timișoara, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Muzeul Regiunii Porților de Fier, din Drobeta Turnu Severin, Muzeul Județean Argeș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu, Muzeul Dunării de Jos, din Călărași, și de la Muzeul Olteniei Craiova.

Printre invitaţii de marcă ai acestei întruniri științifice se numără domnul Constantin C. Petolescu, membru al Academiei Române și eminent cercetător al Antichității romane.

Proiectul ”Privind spre viitor – Un muzeu rezilient și instruit” la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”


Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” a obținut finanțare, prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene, pentru proiectul ”Privind spre viitor – Un muzeu rezilient și instruit” ce se va derula pe perioada 1 septembrie 2022 – 28 februarie 2024.

”Privind spre viitor – Un muzeu rezilient și instruit” își propune: creșterea competențelor profesionale pentru personalul Muzeului Județean Gorj prin participarea la cursuri de formare și conferințe muzeale internaționale, dobândirea de noi idei și tehnici pentru îmbunătățirea programelor pe care muzeul le oferă publicului, stimularea cetățeniei active, motivarea personalului Muzeului Județean Gorj, integrarea în activitățile muzeului a tehnologiei moderne, atragerea comunității locale spre muzeu, etc.

Anterior, între septembrie 2019 – august 2022, Muzeul Județean Gorj a coordonat și implementat un alt proiect finanțat prin programul Erasmus+, Educația Adulților – ”Muzeul învățării active”, ce a permis specialiștilor muzeului să participe la conferința internațională pentru muzee NEMO din Estonia (2019), dar și la cursuri de specializare în domeniul educației muzeale în Cipru (2021) și Italia (2022). Astfel, 9 persoane din cadrul Muzeului Județean Gorj s-au specializat în afara țării în domeniul cultural-educațional, contribuind la îmbogățirea activităților instituției.

Menționăm că programul Erasmus+ este coordonat în România de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) din București. Agenția acționează ca finanțator și consilier în România pentru cel mai mare program european pentru mobilitate și proiecte educaționale, Erasmus+.

Programul Erasmus+ oferă oportunități de învățare organizațiilor active în domeniul educației adulților, precum muzeele, pentru a se dezvolta la nivel instituțional. Aceste oportunități se concretizează în activități prin care persoanele implicate în acest domeniu pot să beneficieze de experiențe de învățare individuală, dar și să participe la schimburi de bune practici și la crearea și implementarea de resurse educaționale inovatoare care produc schimbare.

Activitățile de învățare în domeniul educației adulților sunt concepute pentru a asigura creșterea calității educației formale, informale și nonformale a adulților prin îmbunătățirea calității ofertei de educație a adulților în ceea ce privește competențele-cheie și alte competențe de viață. Organizațiile care oferă educație formală, informală și non-formală pentru adulți au oportunitatea să extindă și să diversifice oferta de educație a adulților prin formarea personalul nedidactic care lucrează în domeniul educației.